play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Publicradio Όλες οι επιτυχίες παίζουν εδώ!

Uncategorized

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας.

today9 Μαρτίου, 2024 9 4 5

Background
share close

“Γυναικί κόσμος οι τρόποι, ουχί χρυσία.”

                ”  Το στολίδι της γυναίκας είναι η συμπεριφορά και όχι τα χρυσαφικά.”

Μια μικρή,Ιστορική αναδρομή

Η πρώτη τήρηση της “Ημέρας της Γυναίκας”, ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας»  και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής  κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ.

Γυρνάμε αρκετά χρόνια πίσω λοιπόν.

Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε τη διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές τους καταρρίπτουν ως μύθευμα.

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας.

Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί.

Από τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετήθηκε το 1975.

ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Δικαιώματα των γυναικών είναι τα δικαιώματα και οι απαιτήσεις που αξιώνονται για τις γυναίκες και τα κορίτσια πολλών κοινωνιών ανά τον κόσμο και αποτελούν τη βάση για το γυναικείο κίνημα για τα δικαιώματα κατά τον δέκατο ένατο αιώνα και το φεμινιστικό κίνημα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Σε ορισμένες χώρες, τα δικαιώματα αυτά θεσμοθετούνται ή υποστηρίζονται από τον νόμο, τα τοπικά έθιμα και τη συμπεριφορά, ενώ σε άλλες μπορεί να αγνοηθούν ή να κατασταλούν. Διαφέρουν από τις ευρύτερες έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω ισχυρισμών μιας εγγενούς ιστορικής και παραδοσιακής προκατάληψης κατά την άσκηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, υπέρ των ανδρών και των αγοριών.

Ζητήματα που συνδέονται συνήθως με τις έννοιες των δικαιωμάτων των γυναικών περιλαμβάνουν, αν και δεν περιορίζονται σε αυτά, στο δικαίωμα: για σωματική ακεραιότητα και αυτονομία, να είναι ελεύθερες από σεξουαλική βία, να ψηφίζουν, να κατέχουν δημόσια αξιώματα, να συνάπτουν νομικές συμβάσεις, να έχουν ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο, να δουλεύουν, να αμοίβονται με δίκαιους μισθούς ή ίση αμοιβή, να έχουν αναπαραγωγικά δικαιώματα, να έχουν ιδιοκτησία, να μορφώνονται. ΠΗΓΗ:WIKIPEDIA

Σήμερα,έχουν παρερμηνευτεί πολλές θέσεις των τότε γυναικών,δίνοντας μια εικόνα “θυμού” των γυναιθκών, απέναντι στούς άνδρες και γενικά σε ότι “θεωρείται” πως τις μειώνει/προσβάλλει.

Σίγουρα όμως,σε πολά θέματα που άπτονται της γυναικείας αξιοπρέπειας, τα “φεμινιτσικά” κινήματα, είναι απόντα.

Για παράδειγμα..

“Ο απόλυτος εξευτελισμός της γυναίκας στην Ιταλία και ειδικότερα, στο όμορφο και άκρως τουριστικό νησί της Σαρδηνίας. Όπως αποκάλυψε πρώτη η τοπική εφημερίδα La Nuova Sardegna, στις 15 Αυγούστου πολυτελές ξενοδοχείο στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Γκόλφο Αράντσι (Πορτοκαλί Ακτή) είχε ετοιμάσει μπουφέ με γλυκά και εκλεκτά εδέσματα δίπλα στην πισίνα ενώ στην κεφαλή του μπουφέ είχε τοποθετηθεί μια νεαρή εργαζόμενη του καταλύματος, η οποία βρισκόταν σε εμβρυϊκή στάση, φορούσε μόνο ένα μπικίνι και ολόκληρο το σώμα της ήταν καλυμμένο με σοκολάτα.”Πηγή:ALFAVITA

Kαι να ήταν μόνο αυτό…

Διαφημίσεις? Για  να πουλήσουν π΄χ οδοντόβουρτσες, εμφανίζουν ημίγυμνες γυναίκες σε προκλητικές στάσεις.

Τηλεοπτικές εκπομπές?Απαραίτητο το “χαλαρό” ντύσιμο,ώστε να φαίνονται επίμαχα σημεία του σώματος.

Μοντέρνα μουσική?Είναι αδιανόητο να ακούγονται φράσεις που αναφέρονται στο πώς μια γυναίκα ευχαριστιέται τη συνεύρευση π.χ και δη, να τις αποκαλούν με “κοσμητικά” επίθετα.

Πολλά ακόμη με κορωνίδα,κατ’εμέ” τα SEX SHOP .Ο απόλυτος εξευτελισμός με “ταμπέλα” τη φράση “αισθησιακά και ανάλαφρα εσώρουχα”.

Τα κινήματα? Απόντα.

Βέβαια, διότι εδώ , O sexισμός παρακάμπτεται , χάριν της μόδας.

Μόνο να δημιουργούνται αντιπαραθέσεις, μεταξύ των δυο φύλων.

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας,δεν προσδίδει κύρος,χάρη και αξία σε καμία θηλυκή ύπαρξη.

Η γυναίκα γιορτάζει κάθε ημέρα, όχι το κακέκτυπό της, η ίδια η γυναίκα.Όπως την δημιούργησε Ο Θεός.

Χρόνια πολλά λοιπόν,χρόνια πολλά σε όλες εκείνες που σέβονται το φύλο τους και μας ομορφαίνουν τη ζωή, καθημερινά.’Οχι μόνο στις οκτώ του Μάρτη.

 

 

Σύνταξη/Αρθογραφία:Γρηγόρης Γαλάνης

 

δημοσιευμένο από: admin

Βαθμολογήστε το

0%